Autodelen is een duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een wagen. Autodelen is vooral nuttig voor wie geen auto heeft, maar er af en toe wel één kan gebruiken, wie zijn (tweede) auto weinig gebruikt (minder dan 10.000 km per jaar), wie overweegt om een (tweede) auto te kopen.

Bij particulier autodelen laten auto-eigenaars hun auto door anderen gebruiken tegen een kilometervergoeding. Niet enkel goed voor de portemonnee, autodelen staat voor bewust autogebruik en duurzame mobiliteit.

We willen de drempels weghalen om Opwijkenaren en inwoners van omliggende gemeenten aan te sluiten bij een autodeelgroep. We zijn er van overtuigd dat er nog heel wat potentiële geïnteresseerden zijn. Autodelen is namelijk ideaal voor wie …

  • geen auto heeft, maar er af en toe wel één (of een tweede) wil gebruiken;
  • de eigen (tweede) auto (te) weinig gebruikt;
  • overweegt om een (tweede) auto te kopen;
  • af en toe wel een ander type wagen wil gebruiken;

Voor de praktische kant maken we gebruik van een bestaand platform, Cozycar (www.cozycar.be). Het voordeel daarvan is dat het platform reeds langer actief is en dus al heel wat ervaring heeft opgebouwd zowel over praktische kant van het delen, maar ook juridisch, verzekeringstechnisch … CozyCar is dé referentie in Vlaanderen op vlak van particulier autodelen, actief in heel Vlaanderen. CozyCar

Opwijk 2040 staat in voor actieve procesbegeleiding en zal ook samenwerken met en kan ook beroep doen op de expertise vanuit Lebbeke waar 8 jaar geleden al een gelijkaardig initiatief is opgestart en nu een autodeelgroep actief is.

Het uiteindelijke doel is particulier autodelen ingang te doen vinden in Opwijk. Het kan in onze landelijke gemeente bijdragen tot een daling in de aankoop van (een tweede) wagen en een meer efficiënt gebruik van de reeds aanwezige auto’s. Dat moet dan weer bijdragen aan minder ruimtebeslag van auto’s in het verkeer en uiteindelijk ook tot minder CO2-uitstoot en minder fijn stof.

Interesse om mee te doen? Contacteer ons

Neem een kijkje op de vraag en aanbodkaart om autodelers in jouw buurt te vinden. Registreer je alvast op www.cozycar.be als autodeler of geïnteresseerde ontlener registreren.

Lees ook de getuigenis van Lennart, Julie en Chantal of die van Lieve en Veerle.