Boerenmarkt moet duurzame korte keten promoten

Een boerenmarkt organiseren om lokale producenten en het principe van korte keten te promoten. Dat is de volgende actie van Opwijk 2040, het denk- en doeplatform van geëngageerde Opwijkenaars, dat actief werkt aan een duurzamere gemeente. Enkele ludieke promoaffiches trokken ondertussen al ruime aandacht op sociale media.

Na de acties We Kuisen De Banken Op, gericht op sociale cohesie en We Lappen De Fietsen Op, een fiets repaircafé komt Opwijk 2040 met een nieuwe actie om duurzaamheid te promoten: een boerenmarkt “We willen niet alleen nadenken over duurzaamheid, maar ook concrete actie ondernemen. Heel wat lokale producenten waren het idee genegen en waren meteen enthousiast om deel te nemen. Het aanbod wordt zeer divers en zal onder andere bestaan uit groenten, aardappelen, appels en peren, frambozen, fruitsappen, wijnen, honing, koolzaadolie …,” aldus de organisatoren.

Lokale producenten ondersteunen

Met deze boerenmarkt wil Opwijk 2040 het principe van de ‘korte keten’ promoten. Daarbij verkopen producenten hun eigen geteelde of verwerkte producten rechtstreeks aan de consument. Dat biedt heel wat voordelen: verse, seizoensgebonden producten van lokale oorsprong waar de producent een faire prijs voor krijgt, zonder tussenhandel, maar ook met nauwelijks voedselkilometers en nauwelijks voedselverspilling.

“Hiermee ondersteunen we bovendien de lokale producenten uit Opwijk en omgeving die een thuisverkooppunt hebben of op een andere manier hun producten rechtstreeks bij de consument brengen, bijvoorbeeld via een lokaal voedselteam.” Voedselteams is een beweging van actieve producenten en gebruikers die met elkaar samenwerken en  ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. Ook het Opwijks voedselteam zal op de boerenmarkt aanwezig zijn.

De boerenmarkt vindt plaats op zondag 9 oktober van 14 tot 18 uur aan recreacafé De Kleine Deugd in Mazenzele. De toegang is gratis.

Onze ludieke affiches:

Enkele sfeerbeelden