Opwijk 2040 is een burgerinitiatief dat van Opwijk een duurzamere gemeente wil maken. Duurzaam bekijken we ruim: ecologisch, sociaal, economisch en cultureel. Projecten die Opwijk 2040 al initieerde en inspireerde:

De Werkbank | Autodelen Opwijk | Repair Café Opwijk | Korte K’etentje | Boerenmarkt Opwijk 2040

Lees hieronder de laatste nieuwtjes of raadpleeg onze activiteitenkalender

Repair Café Opwijk op 6/9/2022

Defect toestel? Onze vrijwilligers proberen het op dinsdag 6 september samen met u te herstellen tijdens ons Repair Café Opwijk (elektro en computers). Stofzuigers, hifiketens, boormachines, verlengsnoeren en stekkerdozen, computers, strijkijzers, broodroosters … Deelnemen is gratis, inschrijven wel verplicht. Schrijf je nu in (enkel via deze link). Je ontvangt een bevestiging en een tijdsslot.

Extra: Tijdens deze editie van Repair Café is ook Café Zetta te gast. Café Zetta brengt mensen samen voor een gezellige babbel en werkt daarbij inclusief: iedereen is dus welkom. De vrijwilligers van Café Zetta leren de hele avond door hoe je kousen kan stoppen. Maar je bent bij hen uiteraard ook welkom voor een babbel.

Locatie: zaal De Schuur (Hof Ten Hemelrijk), Kloosterstraat in Opwijk (18u30-21u30). Een organisatie van Opwijk 2040 en Gemeente Opwijk. Meer info via hallo@opwijk2040.be (voor de doorlopende workshop Kousen stoppen door Café Zetta hoef je niet vooraf in te schrijven).


Repair Café Opwijk op 21/4/2022 +++VOLZET+++

+++ VOLZET +++ De editie van 21 april is helemaal volzet. Je kan je via de onderstaande link wel al inschrijven voor de volgende editie, datum en plaats worden nog vastgelegd en gecommuniceerd.

Defect toestel? Onze vrijwilligers proberen het op donderdag 21 april samen met u te herstellen tijdens ons Repair Café Opwijk (elektro en computers). Stofzuigers, hifiketens, boormachines, verlengsnoeren en stekkerdozen, computers, strijkijzers, broodroosters … Deelnemen is gratis, inschrijven wel verplicht. Schrijf je nu in (enkel via deze link): https://forms.gle/EJcvX5SvLrz7qP9G9. Je ontvangt een bevestiging en een tijdsslot. Locatie: zaal De Schuur (Hof Ten Hemelrijk), Kloosterstraat in Opwijk (18u30-21u30). Een organisatie van Opwijk 2040 en Gemeente Opwijk. Meer info via hallo@opwijk2040.be


Ook repaircafé van 1/12/2020 geannuleerd

Jammer genoeg moet wij door de coronamaatregelen ook het repaircafé van 1 december annuleren. Het is in de gegeven omstandigheden niet mogelijk, noch wenselijk om deze activiteit te organiseren. Wij kijken wel uit naar 2021 om opnieuw een reeks repaircafés te plannen, zodra dat opnieuw mogelijk is. Wilt u op de hoogte blijven? Stuur ons een e-mail op hallo@opwijk2040.be en we zorgen dat u de nieuwe data en info in uw mailbox krijgt. Hou het intussen veilig.


Opwijk 2040 bestaat 5 jaar

Opwijk 2040 bestaat 5 jaar. Eind 2015 startten drie enthousiaste inwoners net initiatief, nu telt de organisatie goed 25 vrijwilligers. We zijn er in geslaagd om ons plekje te veroveren in de gemeente met een aantal zeer concrete initiatieven zoals de succesvolle boerenmarkten, gereedschapsbibliotheek De Werkbank of onze repair cafés. De algemene tendens is positief en de maatschappij staat intussen veel meer open voor het duurzaamheidsverhaal, maar er is nog veel werk aan de winkel. Lees hier een interview met onze nieuwe voorzitter Tom.


Repair Café 29 september geannuleerd

Omwille van de maatregelen tegen het coronavirus wordt het repair café van 29 september jammer genoeg geannuleerd. Volgende afspraak is dinsdag 1 december (onder voorbehoud), bij De Werkbank, van 18u tot 21u. Onze fixers helpen je dan graag verder met je defecte electro of computer. Hou het veilig!


Repair Café 12 mei geannuleerd

Omwille van de maatregelen tegen het coronavirus wordt het repair café van 12 mei geannuleerd. Volgende afspraak is dinsdag 29 september, bij De Werkbank, van 18u tot 21u. Onze fixers helpen je dan graag verder met je defecte electro of computer. Hou het veilig!


Wegens succes: Repair Café breidt uit

Na een eerste succesvolle editie van het Repair Café Opwijk organiseren we een tweede avond op dinsdag 11 december. Vorige keer konden onze herstellers de helft van de aangeboden toestellen repareren. Benieuwd hoe het nu zal gaan. Dit keer breide we ons aanbod ook uit: je kan niet alleen bij ons terecht met defecte elektro, maar nu ook met computers. We zijn opnieuw te gast bij De Werkbank, Neerveldstraat 224 van 18 tot 21u. Meer over Repair Café Opwijk vind je hier.


Autodelen in Opwijk? Tuurlijk!

Autodelen gebeurt vandaag al in Opwijk. De voordelen zijn duidelijk, maar toch twijfelen nog heel wat mensen om de stap te zetten. We lieten enkele ervaringsdeskundige Opwijkenaren aan het woord over het hoe en waarom. Lees hier het verhaal van Lennart, Julie en Chantal, autodelers in Opwijk.


Opstart Repair Café Opwijk 2040

Op 3 december 2019 kan je een eerste keer op Repair Café Opwijk 2040 rekenen om gratis je kapotte elektro te herstellen en van de afvalberg te redden! Breng je kapotte elektro mee om te proberen het toestel samen met onze vrijwilligers te herstellen. Zo gaan we voor meer hergebruik en minder afval! Via het repair café wordt waardevolle praktische kennis op een plezante manier overgedragenen willen we laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk! Het repair café vindt plaats bij gereedschapsbibliotheek De Werkbank, Neerveldstraat 224. Onze vrijwilligers zijn er van 18u tot 21u.


Zevende Boerenmarkt Opwijk 2040

Op zondag 6 oktober organiseren we opnieuw onze echte boerenmarkt. Het recept blijft ook voor deze 7de editie ongewijzigd: lokale producenten verkopen hun seizoensproducten: honing, groenten en fruit, zuivel, … Verser kunt u ze niet vinden. Je kan natuurlijk ook gewoon eens komen kuieren langs de standjes en genieten van een drankje en een babbel in De Kleine Deugd. We zijn open van 14u tot 17u. De toegang is zoals steeds geheel gratis.


100ste lid voor De Werkbank

Na 9 maanden verwelkomde onze gereedschapsbibliotheek haar 100ste lid. In die periode werden bijna 230 ontleningen gerealiseerd. De vzw draait geheel op vrijwilligers. Dat zijn er ondertussen een 15-tal. Mocht je zelf zin hebben, steeds welkom als vrijwilliger! De Werkbank heeft vandaag bijna 50 toestellen in eigen beheer. De top 3 van uitgeleende toestellen is: industriële stofzuiger op 1, kettingzaag op 2 en elektrische snoeischaar op 3. Het volledige aanbod vind je nog steeds op www.dewerkbankopwijk.be.

14/7/2019 | door Tom


Zesde Boerenmarkt Opwijk 2040

Ondertussen stilaan een klassieker: op zondag 16 juni organiseren we al onze zesde echte boerenmarkt. Het recept blijft ongewijzigd: tal van lokale producenten verkopen hun seizoensproducten: honing, groenten en fruit, zuivel, … Verser kunt u ze niet vinden. Je kan natuurlijk ook gewoon eens komen kuieren langs de standjes en genieten van een drankje en een babbel in De Kleine Deugd. We zijn open van 14u tot 17u. De toegang is zoals steeds geheel gratis.

9/4/2019 | door Tom


Opwijk 2040 op 1ste klimaatdag VKO

Enkele geëngageerde leerkrachten van het VKO in Opwijk organiseerden voor de leerlingen van de bovenbouw (tweede en derde graad) een klimaatdag. Leerlingen konden er debatteren, luiteren naar enkele sprekers of kijken naar enkele inspirerende klimaatfilms. Ook opwijk 2040 was er bij met een infostandje. Aan de hand van een kleine quiz gingen we in interactie met leerlingen en leerkrachten. Proficiat aan het VKO voor dit initiatief en graag tot volgend jaar!

25/3/2019 | door Tom


Reserveer je plaats(en) voor ons Korte K’etentje

Op zaterdag 30 maart 2019 organiseert Opwijk 2040 in ’t Schoolhuis (Schoolstraat, Opwijk) opnieuw een duurzaam etentje. Dit keer een Korte K’etentje. Verwacht je aan een heerlijk lokaal, vegetarisch stoofpotje, voorafgegaan door een lekker vers soepje van de Soepkadees. En ook een dessertje mag natuurlijk niet ontbreken. Alles vers en recht van de boer. We werken opnieuw in 2 shiften (17u15-19u en 19u30-21u). Dit jaar kan je ook afhalen (breng dan wel je eigen potten mee). Reserveer je plaats(en) voor dit duurzaam etentje hier.

27/1/2019 | door Tom


Studie over burgercollectieven

De Koning Boudewijstichting publiceerde recent een interessante studie over burgercollectieven in België met een aantal opvallende resultaten. We hebben de studie bekeken en enkele conclusies samengevat. Er zijn er trouwens heel wat herkenbare bij voor ons eigen Opwijk 2040. Lees meer.

1/1/2019 | door Tom


Onze plannen en ambities voor 2019

In het 3de volwaardige werkingsjaar 2018 konden we opnieuw rekenen op meer belangstelling voor onze activiteiten. Steeds meer mensen kennen ons. We zijn intussen in Opwijk stilaan een gekende partner rond duurzaamheid. Ook ons vrijwilligersbestand groeit steeds verder. In 2019 wensen wij verder te gaan op de ingeslagen weg. Lees hier onze plannen en ambities.

28/12/2018 | door Tom


De Werkbank nu echt van start!

Na maanden voorbereiding kan je vanaf dinsdag 30 oktober 2018 terecht bij onze gereedschapsbibliotheek om kwaliteitsgereedschap te ontlenen om te klussen, repareren, verbouwen of tuinieren. De Werkbank ontleent gereedschappen die je maar beperkt nodig hebt en daardoor te duur zijn om aan te kopen. Denk aan een boormachine, drilboor, kettingzaag, cirkelzaag, bladblazer … lees meer
21/10/2018 | door Tom

5de boerenmarkt Opwijk 2040

Voor de 5de keer organiseert Opwijk 2040 haar echte boerenmarkt op zondag 7 oktober. Het concept blijft hetzelfde: je kan verse seizoensproducten komen kopen zoals groenten, zuivel, honing, cider … bij lokale boeren of gewoon eens komen kijken, wat kuieren en genieten van een babbel en een drankje. We zijn opnieuw te gast bij De Kleine Deugd in Mazenzele van 14u tot 17u. Gratis toegang.

01/10/2018 | door Tom


Centen en locatie voor De Werkbank

Op 13 april startten wij een crowdfunding om de nodige centen te verzamelen voor de opstart van De Werkbank in Opwijk. Ondertussen hebben wij ons doelbedrag bereikt! Dat betekent dat we in oktober 2018 van start kunnen gaan. Ondertussen hebben we ook een locatie gevonden. We nemen onze intrek aan de Neerveldstraat 224, een locatie die we delen met De Wereld Van Indra, Opwijk 2040, Voedselteam Opwijk en Fietsersbond Opwijk. Bedankt alvast aan allen die steunden. Steunen kan nog steeds rechtstreeks op het rekeningnummer van De Werkbank vzw: BE52 7360 4742 7509.

30/06/2018 | door Tom


Steun De Werkbank

De Werkbank, uitleenbibliotheek voor gereedschappen wil later dit jaar opstarten in Opwijk. Voor een kleine jaarlijks lidgeld ontleen je bij De Werkbank kwalitatief gereedschap om te klussen, bouwen, renoveren of tuinieren. Tips en advies krijg je er gratis bij. Om het basisaanbod uit te breiden en de werkingskosten te betalen zijn de vrijwilligers van De Werkbank op zoek naar jouw steun. Bekijk het infofilmpje en steun dit project via www.growfunding.be/dewerkbank. De Werkbank is een initiatief van Opwijk 2040.

13/04/2018 | door Tom


Autodeelgroep Opwijk van start!

Meer dan 20 aanwezigen en nog een handvol extra geïnteresseerden tijdens onze introductieavond autodelen. Zelfs de mensen van Cozycar, die autodeelgroepen in heel Vlaanderen begeleiden, hadden een dergelijk enthousiasme nog maar zelden gezien. Opwijk is duidelijk klaar voor particulier autodelen! Lees er alles over in dit eventverslagje.

28/03/2018 | door Tom


Nieuwe data voor onze boerenmarkten in 2018

Ook in 2018 organiseert Opwijk 2040 op algemeen verzoek weer twee edities van de echte boerenmarkt. Met onze boerenmarkt promoten we actief het principe van de ‘korte keten’. Producenten verkopen er hun eigen geteelde of verwerkte producten rechtstreeks aan de consument. De data voor de voorjaarsmarkt is zondag 17 juni, de najaarseditie vindt plaats op zondag 7 oktober, beide op e terreinen van De Kleine Deugd in de Lepelstraat in Mazenzele.

19/03/2018 | door Tom


Autodelen in Opwijk binnenkort van start

Deel een auto met je buren via Cozycar! Ook in Opwijk blijkt er heel wat interesse in particulier autodelen. Daarbij laten auto-eigenaars hun auto door anderen gebruiken tegen een kilometervergoeding. Tijdens onze autodeelparty op dinsdag 27 maart 19u30, Brouwershuis (Markt Opwijk), legt een specialist terzake uit hoe dat concreet gaat. Hij beantwoordt al je vragen zoals: Is autodelen met buren iets voor mij? Wat als er een ongeluk gebeurt met de deelauto? En: hoe begin je er praktisch aan? Schrijf je hier in. Zo starten we samen het eerste autodeelnetwerk in Opwijk!

18/03/2018 | door Tom


Gezellige sfeer tijdens uitverkocht veggie-eten

Met 120 deelnemers was ons veggie-etentje helemaal uitverkocht. De sfeer zat goed, het eten werd algemeen als zeer smakelijk bevonden en dus waren de organisatoren bijzonder gelukkig. De vele reacties achteraf doen ons al nadenken over de editie 2019. Maar eerst hier nog enkele sfeerbeelden.

12/3/2018 | door Tom


Autodeelparty Cozycar Opwijk (info autodelen)

Deel een auto met je buren via Cozycar! Ook in Opwijk blijkt er heel wat interesse in particulier autodelen. Daarbij laten auto-eigenaars hun auto door anderen gebruiken tegen een kilometervergoeding. Tijdens onze autodeelparty op dinsdag 27 maart 19u30, Brouwershuis (Markt Opwijk), legt een specialist terzake uit hoe dat concreet gaat. Hij beantwoordt al je vragen zoals: Is autodelen met buren iets voor mij? Wat als er een ongeluk gebeurt met de deelauto? En: hoe begin je er praktisch aan? Schrijf je hier in. Zo starten we samen het eerste autodeelnetwerk in Opwijk!

26/02/2018 | door Tom


Repair & Re-use Café op rommelmarkt Landelijke Gilde

Op zondag 10 juni 2018 organiseren Opwijk 2040, Fietsersbond afdeling Opwijk en de Landelijke Gilde een repair & re-use café tijdens de grote rommelmarkt van de Landelijke Gilde in Mazenzele. Daarmee voegt de Gilde een nieuwe maatschappelijke dimensie toe aan haar succesvol evenement. Lees er hier meer over.

14/02/2018 | door Tom


Autodelen kan van start in Opwijk

Een eerste informatievergadering voor geïnteresseerden werd een onverhoopt succes. We kunnen dus verder gaan met het idee om ook in Opwijk een autodeelgroep op te starten. Lees het verslag van de eerste bijeenkomst en de volgende stappen.

10/02/2018 | door Tom


Vegetarisch etentje: schrijf nu in!

Schrijf je nu in voor ons vegetarisch etentje op 10 maart in ’t Schoolhuis (Schoolstraat). Op het menu opnieuw enkele verrassende hapjes, heerlijk verse dagsoep en de zeer gesmaakte chili sin carne van kok Danny. Prijs: € 13 per persoon. We werken in twee shiften: van 17u30 tot 19u of van 19u30 tot 21u. Met deze actie tonen we ons ecologisch bewustzijn. De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering. Vooraf inschrijven noodzakelijk via http://bit.ly/2DAtWiS.

30/01/2018 | door Tom


Goede voornemens voor 2018

Ook Opwijk 2040 kijkt vooruit. Voor 2018 hebben we alvast een pak goede voornemens en uiteraard nieuwe duurzame plannen. Welke dat juist zijn en hoe we terugkijken op 2017 leest u hier.

25/12/2017 | door Tom


Gezocht: herstellers voor repair café

In Opwijk willen wij met een repair café starten, indien mogelijk op regelmatige basis. Daarvoor zoeken we nog geëngageerde herstellers. Ben of ken jij er zo één? Doe mee! In eerste instantie denken wij aan bruingoed, fietsen, speelgoed en kledij, maar verras ons gerust met je kennis! Lees meer

25/12/2017 | door Tom


Autodelen in Opwijk: infovergadering 30/1/2018

Na enkele vruchtbare vergaderingen over particulier autodelen zijn we er van overtuigd dat autodelen óók in Opwijk mogelijk is. Tijdens een infovergadering op 30 januari 2018 gaan we nu geïnteresseerde autodelers en ontleners informeren, samenbrengen en begeleiden om daarna concreet te starten met een autodeelgroep. Lees meer

10/11/2017 | door Tom


De Werkbank dringend op zoek naar locatie

De Werkbank is een uitleenbank voor werktuigen. Momenteel werken we hard aan de oprichting. Naast werktuigen, vrijwilligers en financiering is een locatie noodzakelijk om te kunnen opstarten. De werktuigen, vrijwilligers en financiering zijn zowat rond, de locatie is nog een probleem. Wie kan helpen? Lees meer

1/11/2017 | door Tom


Boerenmarkt stilaan vaste waarde in Opwijk

De eerste editie van onze boerenmarkt in oktober vorig jaar was meteen een schot in de roos. Ondertussen waren we op 29 oktober al aan de derde editie toe. Het concept slaat duidelijk aan in Opwijk. Publiek en landbouwers vragen ons nu al wanneer de volgende editie er komt. Lees meer.

31/10/2017 | door Tom


Antwoorden quiz duurzame doelstellingen

Het Erembald-Kravaal landschapsfeest in Mazenzele op 22 oktober was een groot succes. Ook Opwijk 2040 was er aanwezig met een infostand. Heel wat bezoekers namen deel aan onze ‘Duurzame doelstellingen’-quiz en waagden een gokje op onze schiftingsvraag. De juiste antwoorden en de winnaar van een mooie geschenkmand lees je hier.

24/10/2017 | door Tom


Kom naar onze 3de boerenmarkt

Na twee succesvolle edities organiseert Opwijk 2040 op algemene vraag op 29 oktober gewoon een derde editie van onze echte boerenmarkt! De formule is stilaan gekend: een heel pak verse seizoensproducten (groenten, fruit, zuivel, honing, …), proevertjes en heel veel gezelligheid. Lees meer

25-09-2017 | door Tom


Locatie gezocht voor De Werkbank

De Werkbank is een uitleenbank voor werktuigen. Momenteel werken we hard aan de oprichting. Een van de noodzakelijke elementen is nog een locatie vinden. Die moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Lees meer

22-09-2017 | door Tom


De Werkbank zoekt …

De Werkbank is een uitleenbank voor werktuigen. Momenteel werken we hard aan de oprichting van dit initiatief in Opwijk. We zijn er van overtuigd dat dit levensvatbaar moet zijn in onze gemeente. Lees meer

12-07-2017 | door Tom


Particulier autodelen in Opwijk?

Onze werkgroep particulier autodelen onderzoekt momenteel de mogelijkheden in Opwijk.Is deze vorm van autodelen waarbij individuen hun eigen wagen ter beschikking stellen haalbaar in een gemeente als Opwijk? Lees meer

10-07-2017 | door Tom


Boerenmarkt editie 2 opnieuw schot in de roos

De tweede editie van onze boerenmarkt was opnieuw een groot succes. Zowel standhouders als bezoekers spraken opnieuw van een geslaagde editie. Een ook Opwijk 2040 was zeer tevreden dat opnieuw zo veel mensen aandacht hadden voor de korte keten. Lees meer

19-06-2017 | door Tom


Inspiratiedag Duurzaam Aan De Slag: het verslag

Op 13 mei 2017 organiseerde Opwijk 2040 een Inspiratiedag Duurzaam Aan De Slag met enkele interessante sprekers en werkgroepen.Op algemeen verzoek brengen we u een verslag van de sessies. Lees meer

09-07-2017 | door Tom


Veggi-etentje voor Dagen Zonder Vlees

Vasten lijkt het nieuwe hip. Na de alcoholloze maand Tournée Minérale kwam de actie Dagen Zonder Vlees. Door samen wat minder vlees te eten kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Dus organiseerde Opwijk 2040 een vegetarisch etentje om deze boodschap kracht bij te zetten. Lees meer

09-07-2017 | door Tom


Vertoning film Demain

Op 22 februari 2017 toont het burgerinitiatief Opwijk 2040 de inspirerende film Demain in Nijdrop. In deze Franse prent gaan enkele enthousiaste jongeren op zoek naar oplossingen met een optimistische kijk op de aanpak van sociale, ecologische en economische problemen. Een bekroonde film en absolute aanrader.

09-07-2017 | door Tom


Eerste boerenmarkt: op de koppen lopen

Met de organisatie van een echte boerenmarkt wil Opwijk 2040 het principe van de ‘korte keten’ promoten. Daarbij verkopen producenten hun eigen geteelde of verwerkte producten rechtstreeks aan de consument. De eerste editie werd een onverhoopt succes. Lees meer

09-07-2017 | door Tom


Repair Café Fietsen

Onder de titel ‘We Lappen De Fietsen Op’ organiseerde Opwijk 2040 een repaircafé voor fietsen. Zo’n 50 fietsen werden die dag door vrijwilligers gerepareerd. De mannen van Shaken & Stirred zorgden voor cocktails ‘voor tijdens het wachten’. Lees meer

05-07-2017 | door Tom


We kuisen De Banken Op

De eerste echte, ludieke actie van het burgerinitiatief Opwijk 2040. Met de actie willen we buren aanzetten de zitbanken doorheen Opwijk samen op te kuisen en daar meten een gezellig samenzijn van maken. Opwijk 2040 zorgde voor koffie en gebak. Lees meer

05-07-2017 | door Tom