De eerste editie van de boerenmarkt van Opwijk 2040 in oktober vorig jaar was meteen een schot in de roos. Ondertussen waren we op 29 oktober al aan de derde editie toe. Het concept slaat duidelijk aan in Opwijk. Publiek en landbouwers vragen ons nu al wanneer de volgende editie er komt.

Ondanks het wisselvallige weer was de opkomst opnieuw groot. “We mogen spreken van een geslaagde editie,” zegt organisator Luc De Ridder. “We hadden maar liefst 12 standhouders uit Opwijk en omliggende gemeenten. Dat resulteerde in een zeer mooi, gevarieerd aanbod met enkele meerdere nieuwe initiatieven zoals een online hoevewinkel uit Lebbeke en de aankondiging van de opstart van een Buurderij in Opwijk, maar ook bestaande initiatieven waarvoor nog wat extra bekendheid welkom was zoals Het Gezonde Plukveld uit Merchtem, de hoeveverkoop van zuivelproducten van Stappeshof en de verkooppunten op eigen hoeve van meerdere Opwijkse landbouwers.” De combinatie met recreacafĂ© De Kleine Deugd maakt het concept compleet.

Korte keten

Met onze boerenmarkt willen we het principe van de ‘korte keten’ promoten. Daarbij verkopen producenten hun eigen geteelde of verwerkte producten rechtstreeks aan de consument. Dat biedt heel wat voordelen: verse, seizoensgebonden producten van lokale oorsprong waar de producent een faire prijs voor krijgt, zonder tussenhandel, maar ook met nauwelijks voedselkilometers en nauwelijks voedselverspilling. We ondersteunen bovendien de lokale producenten uit Opwijk en omgeving die een thuisverkooppunt hebben of op een andere manier hun producten rechtstreeks bij de consument brengen.

Tijdens de boerenmarkt mocht Emma De Maegdt haar hoofdprijs komen afhalen die ze verdienden bij onze kwis op de Erembald Kravaal happening: een mand vol lekkere en lokale producten.

Enkele sfeerbeelden: