Opwijk 2040 organiseert fiets repair café

Opwijk 2040, het denk- en doeplatform dat van Opwijk een duurzamere gemeente wil maken lanceert binnenkort een tweede initiatief na de succesvolle actie We Kuisen De Banken Op. Op vrijdag 26 augustus komt er een repair café voor fietsen aan de arena in het Hof Ten Hemelrijk.

“Een repair café is een gratis bijeenkomst waar mensen samen spullen herstellen. Materiaal en knowhow zijn aanwezig,” legt Vincent Vasseur uit. “We doen samen kleine herstellingen of kijken de fiets na op kleine mankementen: versleten remblokjes vervangen, bandenspanning controleren of een kapot licht herstellen.” Alles in een ongedwongen sfeer.

De algemene filosofie van een repair café past volledig in de duurzaamheidsgedachte van Opwijk 2040: “Ons huidig consumptiepatroon vraagt heel wat van onze planeet. Grondstoffen raken uitgeput. Hoog tijd om onze spullen van een langer leven te voorzien. Repair café verkleint de afvalberg en vermindert de CO2-uitstoot. Door te herstellen vermijd je de aankoop van nieuwe spullen.” En er is ook het sociaal aspect:  “Samen repareren is samen dingen doen. Kennis doorgeven en je talenten aanspreken, bijpraten maar ook nieuwe mensen leren kennen.”

Terug naar school

De locatie, de arena aan Hof Ten Hemelrijk en de timing, vrijdag 26 augustus, zijn niet toevallig gekozen. Vincent Vasseur “Op 26 augustus 2016 is er aan de arena het laatste Pop-Up cocktailterras door Shaken and Stirred. Dat trekt heel wat volk, die ook met de fiets komen. Met het einde van de zomervakantie in zicht is het een ideaal moment om de fiets opnieuw in orde te zetten om binnen enkele weken opnieuw naar school te gaan of te gaan werken. Ze kunnen dan het nuttige aan het aangename koppelen: je fiets in orde en ondertussen genieten van een cocktail en loungemuziek. Wie niets te repareren heeft kan dus ook langskomen. Er valt zeker wat te beleven en te leren. Maar bovenal: iedereen is welkom, jong en oud.”

Wie wil deelnemen als extra hersteller of met zijn fiets wil langskomen is welkom tussen 17 en 20 uur. Inschrijven is niet nodig. Voor nazicht en kleine herstellingen is er materiaal voorhanden. Info via hallo@opwijk2040.be

Evaluatie

Tijdens ons repair café konden we 50 fietsen repareren. Een onverhoopt succes. We kregen meteen ook vraag om meer van dergelijke initiatieven te organiseren.

Enkele sfeerfoto’s