Opwijk 2040 kookt vegetarisch om ecologische voetafdruk (een beetje) te verkleinen

Vasten lijkt het nieuwe hip. Na de alcoholloze maand Tournée Minérale loopt de actie Dagen Zonder Vlees. Die bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu daagt iedereen uit om 40 dagen, van 1 maart tot 15 april 2017, minder vlees en vis te eten. Maar de actie houdt ook een belangrijke boodschap in weten Jan Van der Straeten, Tom Bosman en Christophe Arys van Opwijk 2040: “De overconsumptie van dierlijke voeding is een belangrijke oorzaken van de klimaatverandering. Door samen wat minder vlees te eten kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.” Wat velen niet weten is dat meedoen met Dagen Zonder Vlees al kan vanaf 1 dag. “Dus organiseren we een vegetarisch etentje om deze boodschap kracht bij te zetten,” zegt Jan Van der Straeten. “Zo koppelen we het nuttige aan het aangename.”

Ook voor vleeseters

Op zaterdag 1 april bereidt Opwijk 2040 een veggie-klassieker die ze naar hun hand zetten. “We maken chili sin carne en werken daarbij maximaal met lokale producten. Op die manier willen we ons statement maken: we tonen samen ons ecologisch bewustzijn. En ook op het vlak van voedselverspilling kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen. Daarom zullen zelfs de restjes gerecycleerd worden in de vorm van dierenvoedsel.”

Iedereen, vleeseters, vegetariërs en iedereen daar ergens naast of tussenin is welkom op 1 april in het zaaltje van Het Schoolhuis, Schoolstraat 11 in Opwijk tussen 17 en 21u.

enkele sfeerbeelden: