Opwijk 2040 zoekt ‘bankdirecteurs’!

Opwijk 2040 is een nieuwe denktank en een doe-platform dat van Opwijk een duurzamere gemeente wil maken. ‘Duurzaam’ betekent daarbij niet alleen ecologisch, maar ook sociaal, economisch en cultureel duurzaam. Enkele Opwijkse enthousiastelingen startten onlangs dit burgerinitiatief op dat verandering in gang wil zetten van onderuit, buiten de traditionele politiek om. Op lokaal niveau en met iedereen die geïnteresseerd is om mee te denken en te werken.

De groep denkt daarbij onder meer aan alternatieve economieën, spullen delen of herstellen, ons huisafval reduceren, mensen samenbrengen, lokaal voedsel produceren, anders omgaan met energie, duurzame mobiliteit, bewuster consumeren, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen… Maar iedereen is van harte welkom met zijn of haar voorstellen en initiatieven. Alle info vind je op www.opwijk2040.be en op www.facebook.com/opwijk2040.

De eerste concrete actie van Opwijk 2040 is meteen een symbolisch begin: ‘We Kuisen De Banken Op!’

Nee, niet de financiële instellingen, maar letterlijk: de publieke zitbanken in Opwijk. Die banken waren vroeger heuse ontmoetingsplaatsen, maar tegenwoordig staan ze er meer en meer werkloos bij. Tijd voor een opfrisbeurt, vindt Opwijk 2040. De groepering wil op zondag 3 juli 2016 de banken – ecologisch verantwoord – schoonmaken en zo klaarzetten opdat we er elkaar deze zomer weer zouden kunnen ontmoeten.

Jij kunt meedoen. Hoe? Door ‘bankdirecteur’ te worden! Als ‘bankdirecteur’ verklaar jij je verantwoordelijk voor één bank naar jouw keuze. Vervolgens nodig je buren, vrienden en familie uit om er op zondag 3 juli in de namiddag samen te komen. Om te praten, drinken, petanquen, elkaar beter te leren kennen… Opwijk 2040 helpt je vooraf reclame te maken voor jouw hoogsteigen ‘vergadering op de bank’ én voorziet op de dag zelf gebak, om het extra gezellig te maken. Ben je geïnteresseerd? Claim dan nu via hallo@opwijk2040.be je bank bij jou in de buurt en help zo mee van de banken opnieuw fijne sociale ontmoetingsplekken te maken!

Evaluatie:

Uiteindelijk vonden we 6 bankdirecteurs in evenveel wijken bereid om een verbindende rol op te nemen. Met het mooie weer als extra troef werd het op elk van de locaties een gezellig samenzijn met zelfgemaakte hapjes, drankjes en met spelletjes onder buren.

Enkele sfeerfoto’s: